Recepten

You can’t out-train a bad diet

De hier aangeboden recepten zijn hoog in plantaardige eiwitten, essentiële vetzuren, vitaminen, mineralen en vezels. Deze recepten zijn goed voor je lichaam en ook nog weinig belastend voor het milieu.

De recepten zijn aangepast aan de behoeften van sporters. Om spieren te ontwikkelen is het nodig deze te trainen. Maar trainen is niet genoeg, de spieren moeten ook toegang hebben tot genoeg eiwitten. Eiwitten zijn de grondstoffen om spieren mee te kunnen bouwen. Wil je spieren laten groeien dan is het noodzakelijk om genoeg eiwitten te eten.

Sporters vragen veel van hun lichaam en om goed te blijven presteren heeft het lichaam ook meer vitaminen en mineralen nodig dan mensen die een inactief leven leiden. Het gangbare advies van 250 gram groenten en 2 stuks fruit is hiermee laag ingestoken. Uit onderzoek blijkt dat 350 gram groenten per dag duidelijk gezonder is dan het huidige advies, ook voor de niet-sporter. Echter, omdat nog geen 5% van de bevolking het haalt om 200 gram groenten per dag te eten, heeft de Nederlandse overheid beslist dat het naar boven bijstellen van de richtlijnen zinloos is in tegen stelling tot bijvoorbeeld de Belgische overheid die 300 gram groenten per dag als richtlijn hanteert of de Australische overheid die 400 gram groenten per dag adviseert.

Sporters hebben een grotere behoefte aan bepaalde micro nutrienten. Dit geldt voor de volgende vitaminen en mineralen.
>> B1, B2, B6 en Vitamine C
>> Natrium-Kalium: Verhoogde behoefte bij zweten.
>> IJzer: Door zweten verliest men ijzer. Vooral sportende vrouwen kunnen tekorten oplopen.
>> Zink: Door zweten verliest men zink. Ondergrens is voor sporters en niet-sporters gelijk, echter sporters krijgen eerder problemen bij een tekort.
>> Magnesium: Geen verhoogde behoefte bij sporters, maar wanneer iemand veel sport eerder problemen bij een tekort, zoals spierkrampen.
>> Vitamine D: Sporters hebben geen grotere behoefte, maar D is sowieso lastig om genoeg uit voeding te halen, daarom bijslikken eventueel met calcium.