Weinig energie? Dan ken je vast die momenten dat je je extreem moe voelt, maar eigenlijk niet goed weet waar dit door komt. Je let op je voeding en leeft zo gezond mogelijk. Toch voel je je aan het eind van de dag helemaal uitgeblust. Dit heeft alles te maken met je energieniveau, maar op een heel ander vlak dan je in eerste instantie misschien denkt. Daarom is dit je oplossing: energie managen!

Ons tijdperk

Je hersenen hebben glucose nodig om beslissingen te maken. En in dit tijdperk kan je je soms overdonderd voelen door alle beslissingen die je op een dagelijks niveau moet maken. Want als je er over na denkt zie je dat we op een technisch vlak enorm zijn gegroeid en ge-evolueerd, maar op biologisch vlak eigenlijk helemaal niet. En dat is waar het fout gaat.

Je moet al die keuzes sorteren in je hoofd en er mee leren omgaan. Aan het eind van een dag met zoveel prikkels ben je gewoon moe. Je bent uitgeblust en je hoofd doet er gewoon zeer van. Daarom vertelde ik in de introductie ook dat je moet leren omgaan met je energie maar dan op een heel ander vlak. Dit gaat om het managen van je mentale energie.

Energie slurpers

Sommige mensen kosten heel veel energie. Ze vragen veel van je energieniveau en zuigen je in feite helemaal leeg. Vaak zijn dit mensen die veel negativiteit met zich meebrengen. De meeste mensen laten dit toe en geven onbewust toestemming dat anderen hun mentale energie opslurpen. Dit moet stoppen want het gaat ten koste van je focus. Je focus op je doelen en dromen die je achterna wilt streven.

Iedere vorm van afleiding zorgt ervoor dat je mentale energie verminderd. Denk aan:

– Notificaties op je telefoon
– Extra muziek in een ruimte
– Teveel mensen om je heen
– Extra keuzes die je moet maken

Ontwikkel meer gewoontes

Dat is de reden waarom je meer gewoontes moet ontwikkelen zodat je minder keuzes hoeft te maken en dat je mindset rustiger wordt. Dus stel dat jij iedere dag twijfelt of je naar de sportschool zal gaan. Iedere dag zet je jezelf voor die keuze. Je bent klaar op werk en op de fiets denk je na of je gaat of niet. Terwijl je het jezelf ook een stuk makkelijker kunt maken door er een gewoonte van te maken om dagelijks je sporttas mee te nemen en direct vanuit werk te gaan sporten. Zo vorm je een gewoonte en haal je weer een keuze weg.

Organiseer je leven

Zorg ook dat je jouw leven beter organiseert. Dat je de omgeving waarin je werkt en waarin je leeft zo overzichtelijk en zo netjes mogelijk maakt. Laat niet alles slingeren. Werk taken eerst af voordat je aan nieuwe begint en creëer rust! Want als je aan jouw bureau gaat zitten en er ligt van alles en nog wat in het zicht, gaat je dat onbewust energie kosten. Al die rommel om je heen zuigt je energieniveau leeg. Je brein raakt mentaal vermoeid. En opgegeven moment heb je een moment dat je uit het niets bijvoorbeeld moet huilen. Maar waarom huil je? Juist. Omdat je brein overvol is. Je bent mentaal vermoeid.

Take control

Dus onderneem stappen en take control! Dit kan je doen door onder andere het volgende met je mobiele telefoon te doen:

– Apps op je telefoon verplaatsen. De meest belangrijke die goed zijn voor je productiviteit, zet je vooraan. En de apps die je afleiden, verschuif je naar een andere pagina.
– Zet je notificaties uit.

En vraag jezelf af, wat leid jou af? Wat zijn de dingen waardoor jij afgeleid raakt? Is het misschien:

– Facebook of andere sociale media?
– Youtube?
– Je telefoon?
– Winkelen?

Schrijf het voor jezelf op!

Energie door voeding

Onthoud ook dat je energie natuurlijk valt en staat met je voeding. Met alles wat je in je lijf stopt. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk ‘quality food’ naar binnen werkt. Dus geen snelle hap. Geen McDonalds of kant-en-klaar maaltijden uit pakjes en zakjes. Houd het zo puur mogelijk. Want zelfs als je denkt dat je super goed en onwijs ‘clean’ eet, is het toch altijd aan te raden om te blijven leren over alles wat je eet. De impact van je voeding op je lijf. Daarom zeg ik ook altijd, blijf proberen en blijf ontdekken om zo de juiste manier van eten en leven voor jezelf te vinden. Hier komt het woord ‘leefstijl’ weer om de hoek kijken.

Spirituele energie

Met je spirituele energie bedoel ik niet iets super zweverigs, maar meer of je je verbonden voelt. Voel je je verbonden met iemand? Of met een groep mensen? Dan heb je een goede spirituele connectie. Misschien kan ik dit het beste uitleggen door het volgende voorbeeld:

Ik ben begin dit jaar naar een event geweest. Eigenlijk mijn allereerste event als blogger zijnde. Ik verwachtte er niks van en ging er met een neutrale mindset in. Toen ik daar kwam, zag ik allemaal mensen zoals mij. Dames die dezelfde passies delen. Dames die net als mij hard werken voor hun content, hun blog, hun video’s en hun social media. Ik was op dat moment verbonden met een groep waar ik energie van kreeg. Ik voelde me na die dag ook enorm opgeladen.

Zij hebben mij op dat moment opgeladen.

En dat is je spirituele energie. Je laad je op en krijgt energie van de juiste mensen. Dan voel je je verbonden en dat is super goed! Dus vraag jezelf af: ‘voel ik me verbonden?’

Emotionele energie

Wanneer je heel graag je doel wilt bereiken, heb je een ‘waarom.’ Jouw ‘why’ is de reden dat je alles op alles zet om dat doel werkelijkheid te maken. Het is simpelweg jouw vuur. Dit is dus emotionele energie.

Jouw emotionele energie kan je versnellen of stoppen en het heeft alles te maken met het behalen van je doelen en jouw ‘waarom’ om iets te doen. En als je niet goed weet wat jouw ‘waarom’ is, dan kan je het hieraan herkennen, het is iets:

– Wat je eerder laat opstaan en later voor gaat slapen
– Waar je opofferingen voor maakt
– Waar je om geeft
– Waar je alles voor doet
– Waar je alles over wilt leren en steeds maar meer voor wilt ontwikkelen

Voorbeeld: voor mij is dit mijn blog en fitness. Ik wil zoveel mogelijk dames helpen en hen in te laten zien dat ze hun droomlichaam kunnen bereiken zonder gekke methodes of diëten. Het is mijn passie en ik doe hier werkelijk alles voor. Ik blijf laat op, sta vroeg op en geef al mijn vrije tijd er voor op om het tot een succes te maken. Het is mijn doel. En omdat ik hier zoveel voor wil doen voel ik een emotionele connectie omdat ik zelf weet hoe het is om ontevreden te zijn met je lijf. Om je niet happy te voelen. Ik dacht altijd dat ik het niet kon, en ‘look at me now!’ Ik gun iedereen dat gevoel en dát brengt emoties met zich mee.

Negatieve emoties staan hier kaarsrecht tegenover en kunnen je beïnvloeden en weerhouden om je doel te behalen. Dit uit zich vaak in angst. Angst is emotionele energie. We willen leren om dit onder controle te krijgen zodat het ons niet weerhoud, maar dat we het om kunnen zetten in iets moois dat ons juist verder brengt om de gestelde doelen te behalen.

Fysieke energie

Om jezelf verder te brengen moet je lichamelijk in balans zijn. Je lichaamsenergie spreekt boekdelen. Het is wat je uitstraalt en wat je houding is naar de buitenwereld. Wanneer je jouw doelen wilt behalen is het dus super belangrijk dat je lichamelijk positiviteit uitstraalt omdat mensen dit aanvoelen. Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je voelt je down, maar probeert dit te maskeren door een masker op te zetten en een glimlach te ‘faken.’ Toch zien mensen vaak vrijwel direct dat er wat speelt omdat ze je energie aanvoelen. Je lichaamstaal spreekt als eerst.

Stel je hebt voor vandaag een workout op de planning staan maar je hebt geen zin omdat je je moe voelt. Je energieniveau is laag. Dan zit er maar één ding op: gaan sporten.

‘Huh? Maar ik ben moe!’

Ja en daarom moet je juist gaan. Want wanneer je gaat sporten, krijg je nieuwe energie.
Krijg energie door energie te gebruiken.

Stel dat je op werk zit met een slappe, vermoeide houding. Dan zal dat ook niet veranderen tenzij je daar zelf voor kiest. Het is namelijk een keuze om je zo te gedragen. Dus als jij je energiek opstelt, zal je vanzelf zien dat je ook energiek wordt!

Wanneer jij je fysiek ‘slap’ en vermoeid opstelt, zal je brein volgen. Kort voorbeeld: je hebt op een dag geen zin om te gaan werken want je hebt lichte hoofdpijn en wil gewoon Netflix kijken in bed en chillen. Je weet dat je best kan gaan werken als je een paracetamol slikt, maar besluit dat niet te doen. Dus je belt je baas en zet een piepstem op en vertelt dat je vandaag niet kan komen want je bent ‘ziek.’

Zodra je de telefoon ophangt vraag je jezelf ineens af: ‘Ben ik écht ziek?’ Natuurlijk ben je dat niet. Maar je gaat in je eigen verhaal geloven. Je brein volgt nadat je fysiek hebt uitgesproken dat je ziek bent.

Wat je uitspreekt zal gebeuren.

‘Ik heb een slechte relatie’
‘Ik voel me ziek’
‘Mijn bedrijf is kut en ik krijg geen klanten’
‘Slechte dingen overkomen mij altijd’

Deze dingen zijn allemaal negatief. Spreek het uit en meer van deze negatieve dingen zullen op je pad komen. Wat je uitspreekt en uitstraalt zal gebeuren.

Dus mijn ‘message’ voor jou vandaag is: straal positiviteit uit naar jezelf en de wereld. En vergeet niet dat je fysieke energie begint op het moment dat je ’s ochtends ontwaakt. Alle kleine dingen kunnen een groot verschil maken, ookal is het een simpele glimlach op je gezicht!

Go for it. You can do it!